• +32 474 74 99 69
 • Enkel op afspraak

FAQ

Een overzicht van de meest gestelde vragen en de bijhorende antwoorden.

Verhouding aanpassen in GIMP

Hoe afbeeldingen dezelfde verhouding geven met GIMP?

Sommige websites lusten alleen maar afbeeldingen met dezelfde verhouding (breedte x hoogte).  Of het behouden van de verhouding in afbeeldingen is gewenst omdat dit nu éénmaal beter presenteert. In dit FAQ-artikel bekijken we hoe we een afbeelding aanpassen zodat deze dezelfde verhouding krijgt van de andere in hetzelfde script of site.

GIMP is een gratis bewerker van afbeeldingen die voor alle platformen beschikbaar is, waarme je dit snel kan bereiken.  In dit FAQ-artikel bekijken we hoe we een afbeelding aanpassen met GIMP zodat deze dezelfde verhouding krijgt van andere afbeeldingen.

Tip: Wanneer u de eerste keer GIMP opent, gebruikt dit programma verschillende vensters.  Ga naar het menu "Vensters > Modus Enkel Venster" om alles in één en hetzelfde venster weer te geven.  Dit vereenvoudigt het werken met GIMP. 1. Bekijk welke verhouding (breedte x hoogte) gebruikt wordt bij de andere afbeeldingen.  Download hiervoor een afbeelding die de gewenste verhoudingen heeft.  In dit voorbeeld klikt u met de rechtermuisknop in Firefox op de afbeelding en bewaart u de afbeelding op een locatie naar keuze. 2. Open de afbeelding vervolgens met GIMP.  Kies vervolgens in het menu "Afbeelding" voor "Afbeeldingseigenschappen" 3. Kijk naar de verhouding in pixels (px) of beeldpunten (breedte x hoogte - in dit voorbeeld 250 x 250).  Eens u dit kent, weet u welke verhouding de andere afbeeldingen ook moeten hebben. 4. Voor u de afbeeldingen uploadt naar uw site, past u deze aan tot zij dezelfde verhouding hebben.  Open de aan te passen afbeelding met GIMP.  De afbeelding in dit voorbeeld heeft een verhouding van 1002 x 668.  We gaan deze dezelfde verhouding geven dan de vorige afbeelding. 

  Opgelet: de verhouding is niet hetzelfde dan de grootte.  We gaan deze afbeelding dus een verhouding van 1002 x 1002 beeldpunten geven door het canvas te vergroten.  De meeste scripts (zoals bv. Hikashop) zullen de afbeeldingen verkleinen of vergroten zoals gewenst in de site.  Voor de verhouding bent u vaak wel verantwoordelijk.

  Klik in het menu op "Afbeelding > Canvasgrootte" 5. Kies voor dezelfde breedte/hoogte verhouding dan in de voorbeeldafbeelding uit stap 1, 2 en 3 (in dit voorbeeld is breedte = hoogte).  Bij voorkeur pas verhoudingsgewijs, de te kleine afstand aan aan de grotere afstand (1).  Klik nadien op de knop "Centreren" (2) zodat de oorspronkelijke afbeelding centraal op het uitgebreide canvas staat en een gelijkmatige ruimte boven en onder (of links en rechts) komt te staan (3 / 4).  Klik tenslotte op "Schalen" (5) om de afbeelding aan te passen.

 6. Overschrijf de bestaande afbeelding met de aangepaste afbeelding.  Klik in het menu hiervoor op "Bestand > ... overschrijven" 7. Gebruik de nieuwe afbeelding met de juiste verhouding in je site...

Nieuwste FAQ

Populairste FAQ

Navigatie

Portfolio