• +32 474 74 99 69
  • Enkel op afspraak

FAQ

Een overzicht van de meest gestelde vragen en de bijhorende antwoorden.

GIMP

Hoe de dimensies van een afbeelding aanpassen via GIMP?

Afbeeldingen voor een site worden soms weergegeven in het kader van een blog of webshop waarbij deze afbeeldingen voor de lay-out dezelfde verhoudingen (lengte x breedte) nodig hebben.  Anders veroorzaken deze afbeeldingen afwijkingen in de weergave van de site.

In deze demo zal je zien hoe u een afbeelding vooraf de nodige dimensies kan geven zodat deze altijd netjes met dezelfde verhouding worden weergegeven.

GIMP

Om een afbeelding te bewerken is software nodig.  Vaconi IT werkt met GIMP omdat deze software gratis voorhanden is en ook op bijna alle platformen beschikbaar is (Windows, Mac en Linux).  Bovendien is GIMP, wat staat voor GNU Image Manipulation Program, een prima vervanger van Photoshop en kan je heel wat bereiken met deze software.

Meer over GIMP

Download GIMP

GIMP stelt ook een nederlandstalige handleiding ter beschikking: https://docs.gimp.org/2.8/nl/

Installeer GIMP en open het programma om verder te gaan met de demo...

Voor we verder gaan

GIMP wordt standaard in een aantal verschillende vensters geopend.  Hoewel dit interessant kan zijn in bepaalde gevallen, is het voor onze (eenvoudige) doeleinden niet gewenst.  Klik op het menu "Venster" en klik "Modus Enkel venster" aan om het programma zodanig in te stellen dat het maar één enkel venster inneemt.

Een nieuwe afbeelding aanpassen

Om de nieuwe afbeelding aan te passen, moeten we eigenlijk eerst nagaan welke verhouding gebruikt wordt in alle andere afbeeldingen.  Op die manier kunnen we onze nieuwe afbeeldingen later altijd van diezelfde verhouding voorzien.  Open een afbeelding waarvan je de dimensies wenst te gebruiken en ga naar het menu "Afbeelding > Canvasgrootte".  Bekijk de verhouding

 Bekijk de verhouding tussen de "Breedte" en "Hoogte".  Deze verhouding willen we ook voor onze andere afbeeldingen...

Je moet dus het volgende doen in GIMP om een mooi resultaat in je site te bereiken:

  1. Afbeelding openen
  2. Het canvas van de afbeelding vergroten zodat Breedte = Hoogte
  3. De afbeelding centreren in het canvas
  4. De aangepaste afbeelding exporteren

Afbeelding openen

Start GIMP.  Eens GIMP gestart is, klik je op het menu "Bestand > Openen".

Ga via de directorystructuur van je toestel (zie 1) op zoek naar de afbeelding die je wenst aan te passen (zie 2).  Na selectie van deze afbeelding wordt een miniatuur van deze afbeelding getoond (zie 3).  Klik op "Openen" (zie 4) om de afbeelding in GIMP te openen.

Het canvas aanpassen

Klik op het menu "Afbeelding" en kies voor "Canvasgrootte...".

Het pop-upvenster dat zich opent laat toe om de grootte van het canvas aan te passen in de breedte en in de hoogte.  Vergroot nu de waarde die te laag.

 

De afbeelding centreren in het canvas

Klik op de knop "Centreren" (zie 1) om de afbeelding netjes in het midden te plaatsen van het grotere canvas. Het centreren gebeurt zowel verticaal als horizontaal gezien, afhankelijk van welke waarde je aangepast hebt. Op de preview zal je zien dat de afbeelding nu gecentreerd is (zie 2).  Klik tenslotte op "Schalen" (zie 3) om alle instellingen op te slaan.

De afbeelding exporteren

GIMP gebruikt een eigen extensie (.xcf) voor bestanden.  Als je in GIMP een bestand zou opslaan via "Bestand > Opslaan" zal je het later niet kunnen gebruiken in je site.  Je moet in de plaats daarvan een afbeelding exporteren.  Klik op het menu "Bestand > Exporteren als..."

In het daarop volgende pop-upvenster bepaal je eerst de naam van je afbeelding (zie 1).

Belangrijk daarbij:

  • gebruik geen spaties, maar een koppelteken - of een underscore _ tussen de woorden van de afbeelding
  • vergeet de extensie van de afbeelding niet, eindig dus met .jpg (aanbevolen) of .png

Nadien kan je (facultatief) de map bepalen waarin je je bestand zal bewaren (zie 2).  Tenslotte klik je op de knop "Exporteren" (zie 3) om de afbeelding aan te maken.

Een nieuwe pop-up wordt getoond om de kwaliteit van de afbeelding aan te passen.  Je kan de gekozen waarde laten staan.  Klik hier nogmaals op de knop "Exporteren".

Klaar!  Je kan je afbeelding zonder problemen gebruiken als afbeelding voor je site.

Navigatie

Portfolio